RÅD OG TIPS
VENTETID PÅ LEGEKONTORET:
På legekontoret må man belage seg på noe ventetid, da det kan komme pasienter som trenger akuttbehandling. Vi ber om forståelse for dette.
BETALING:
Vi tar kun bankkort (ikke kredittkort) og mobil betaling. Du kan også få en faktura, men da tilkommer det et fakturagebyr. Dersom du ikke møter til timen eller avlyser senere enn 24 timer før timen, vil du få en faktura. Frikort dekker ikke faktura for manglende oppmøte eller fakturagebyr. Convene håndterer faktura fra oss. Regninger fra samme dag, sendes til Convene hver midnatt og maskinen nullstilles. Du kan altså ikke betale tidligere regninger her, kun dagens.
BYTTE FASTLEGE:
Dersom du ønsker å bytte fastlege, kan du gjøre det på helsenorge.no. Der kan du få en oversikt over hvilke leger i nærområde som har ledige plasser og hvor mange det er på ventelisten. Vi har ingen påvirkning på ventelisten eller hvordan plassene fordeles.
Dersom man får barn, får barnet automatisk samme fastlege som mor. Det er per nå ingen leger her som har ledig plasser på sin liste, men man kan sette seg på venteliste. Det er vanskelig å si noe om hvor lenge man må være på venteliste.
URINPRØVE:
Beholder skal være helt ren, anbefaler beger som kan kjøpes her (20,-) eller på apotek. Husk å merke beger med navn og fødselsdato. Urinprøven bør være morgenurin. Vi anbefaler å vaske seg nedentil før urinprøven tas. Forsøk å late vannet litt i toalettet, før man tar prøven. Dersom man har legetime senere på dagen, bør urinprøven oppbevares kaldt, frem til du kommer på legetime. Dette er for å unngå bakterievekst i urinen, som kan gi falskt utslag på prøven.
URINVEISINFEKSJON OG ØYEKATARR:
Dersom du mistenker at du har en urinveisinfeksjon, må du komme på en legetime. Vi gir ikke resept på medisiner, uten legetime. Urinveisinfeksjon bør ikke gå ubehandlet, da det kan utvikle seg til nyrebekkenbetennelse.
Du får heller ikke resept mot øyekatarr uten legetime. Men man kan selv forsøke å behandle øyekatarr, ved å skylle godt med saltvann. Øyekatarr vil ofte gå over av seg selv.
CHLAMYDIAPRØVE:
Du trenger ikke legetime til dette og det er gratis. Urin må ha vært i blæren i minst 2 timer. Du kan ta urinprøven her eller levere den her i egnet beger. Dersom du har symptomer (svie, smerte, utslett, misfarget utflod), må du inn på legetime. Men timen er fortsatt gratis, når det er snakk om seksuelt overførbar sykdom.
FØRERKORTATTEST:
Husk å bestille det i god tid, vi bruker ikke akutt-timer til førerkortattest. Man må ta forbehold om at legene til tider kan ha litt ventetid. Dersom du bruker briller må du huske på å ha med en vurdering fra optiker, som leveres til Statens vegvesen, samtidig som helseattest fra legen.
INFLUENSAVAKSINE:
Det er viktig at du ikke har en infeksjon i kroppen (feber) eller har tatt en annen vaksine siste uke før influensavaksinen settes.
REISEVAKSINE:
Dersom du skal ut å reise og er usikker på om hvilke vaksiner du trenger, kan du undersøke på vaksine.no
Du kan også få råd av legen på legetime. Alle vaksiner som blir satt, registreres i SYSVAK, uavhengig av hvor de settes. For å få oversikt over hvilke vaksiner du har tatt, kan du logge deg inn på helsenorge.no. Dersom du trenger nye vaksiner, må du bestille en legetime. Du vil da få resept på vaksinen og må hente disse selv. Deretter kan du komme tilbake å få satt de hos oss. Du må bli her i 15-20 min etter vaksinen er satt. Dette gjelder uansett om du har fått samme vaksinen tidligere. De som tidligere har hatt en allergisk reaksjon, må sitte i 60 min.
HPV-VAKSINE:
Dersom du ønsker resept på den, må du komme på en legetime. Gutter og jenter i 7 klasse vil få tilbud om HPV-vaksine på skolen kostnadsfritt.
MENINGOKOKKVAKSINE
Dersom man ikke har fått tatt hjernehinnebetennelse vaksine på skolen, kan man få denne satt på legevakten.
GYNEKOLOGISK UNDERSØKELSE:
Alle legene ved legekontoret utfører gynekologisk undersøkelse. Dersom du skal sette inn spiral, må denne medbringes på legetimen. Hormonspiral må man ha resept på. Kobberspiral kan kjøpes reseptfritt og må medbringes før timen. Vi anbefaler å ta en Ibux 400mg ca. 1 time før legetimen, dersom du skal sette inn spiral, for å lindre ubehaget.
Dersom du ønsker henvisning til gynekolog, må det være en medisinsk grunn til dette. Du må derfor komme på en legetime, for å få det. Du kan selv oppsøke gynekolog uten henvisning, men må da betale for timen i sin helhet.
LIVMORHALSCELLEPRØVE:
Vi anbefaler alle kvinner mellom 25-69 år å ta livmorhalscelleprøve hvert 5 år. Dette er for å se etter celleforandringer, som kan være tegn på kreft. Dette er en rask prosedyre, som gir lite ubehag. Det er kun din egen fastlege som utfører dette på legekontoret, man kan ikke be om kvinnelig/annen lege.
PROSEDYRER UTEN TIME:
Du trenger ikke bestille time til å fjerne sting, øreskyll eller sårstell. Men anbefaler deg å unngå mellom kl. 12 - 13.
BLODPRØVER:
Blodprøver kan tas hos oss mellom 08:00 - 12:00 og 13:00 - 14:30. På fredager må du komme før kl. 14:00. De aller fleste blodprøvene krever etterbehandling og vi trenger derfor litt god tid før legekontoret stenger.
FRIKORT
Egenandelstak for 2024 er på 3165 kroner. Det er enkelte prosedyrer som ikke dekkes av frikort. Dette er mindre kirurgiske inngrep, fryse vorter, legeerklæringer, sårstell, fjerning av sting, EKG, spirometri og glukosebelastning.